Magnezyum Sitrat Ne İşe Yarar? Ne Zaman İçilir? - Vitafenix
Tüm siparişlerinizde kargo ücretsizdir
Sepetim
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır
Ara Toplam :
KDV (%1) :
Iskonto :
Kargo :
Toplam :
Sepet
Magnezyum Sitrat Ne İşe Yarar? Ne Zaman İçilir? - Vitafenix

15.09.2023


Magnezyum Sitrat Ne İşe Yarar? Ne Zaman İçilir?

Magnezyum vücutta bol miktarda bulunan ve 600'den fazla enzimatik reaksiyonda rol oynayan önemli bir mineraldir. Ancak yapılan çalışmalar genel popülasyonun neredeyse yarısının magnezyum ihtiyaçlarını yalnızca beslenme yoluyla karşılayamadığını göstermektedir.
 
Magnezyum takviyeleri, magnezyum sitrat, magnezyum oksit ve magnezyum klorür dahil olmak üzere birçok farklı magnezyum türünü içerebilmektedir. Her magnezyum türünün yan etkilerinin yanı sıra farklı yararları da vardır ve bazıları vücut tarafından diğerlerinden daha kolay emilmektedir.
 
Bu makale özellikle magnezyum sitratın ne olduğu, ne işe yaradığı ve potansiyel yan etkileri üzerine odaklanmaktadır.
 

Magnezyum Nedir?

Magnezyum, vücutta 600'den fazla enzimatik reaksiyonu destekleyen, vücutta bol miktarda bulunan bir mineraldir; bu, birçok fizyolojik süreç için gerekli olduğu anlamına gelir. Magnezyum kas ve sinir fonksiyonu, protein sentezi, kan şekeri kontrolü, kan basıncının düzenlenmesi, enerji üretimi, kemik gelişimi ve DNA sentezi için (sadece bunlarla sınırlı olmamak üzere) önemlidir.
 
Pek çok gıda iyi bir magnezyum kaynağıdır; özellikle ıspanak, baklagiller, kuruyemişler, tohumlar ve tam tahılların yanı sıra zenginleştirilmiş tahıllar ve lif içeren diğer gıdalar dahil olmak üzere. Tahılların rafine edilmesi işlemi magnezyum içeriğini önemli ölçüde azaltır, bu nedenle işlenmiş gıdalar magnezyum açısından düşük içeriğe sahip olma eğilimindedir.
 
Yetişkinler için günlük önerilen magnezyum miktarı 310 ila 420 miligram arasındadır.
 
Magnezyum bazı gıdalarda fazla miktarda bulunmasına rağmen, çoğu kişi beslenme ile bu temel besin maddesinin önerilen miktarının sadece çok daha azını tüketmektedir. 
 
Kaliforniya'daki Well Woman MD'de bütünleyici bir kadın sağlığı ve doğurganlık doktoru olan Jennifer Roelands, "Ne yazık ki, tükenmiş toprak nedeniyle diyetimizde yeterli magnezyum almak zor" cümlesiyle durumu özetliyor. Dr Roelands çoğu insanın diyetlerinde bu minerali yeterince almadığından magnezyum takviyesine ihtiyacı olabileceğini ekliyor.
 
Magnezyum takviyeleri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli farklı formlarda bulunmaktadır:
 
  • Magnezyum oksit
  • Magnezyum sitrat
  • Magnezyum klorür
  • Magnezyum glisinat
  • Magnezyum aspartat
  • Magnezyum laktat
  • Magnezyum malat
  • Magnezyum taurat
  • Magnezyum treonat
 

Magnezyum Sitrat Nedir?


Magnezyum sitrat, magnezyum ve sitrat iyonlarını içeren bir tuzdur. Sitrat, turunçgillerde bol miktarda bulunan, ekşi tada sahip organik bir bileşik olan sitrik asidin bir türevidir. Araştırmalar, magnezyum sitratın, magnezyum takviyesinin en iyi emilen formlarından biri olduğunu ileri sürmektedir.
 
Magnezyum sitrat, magnezyumun en popüler formlarından biridir. Bunun nedeni, yaygın olarak bulunabilmesi ve nispeten yüksek biyoyararlanıma sahip olmasıdır (yani vücut tarafından kolayca emilerek kolayca kullanılması).
 

Magnezyum Sitrat Ne İşe Yarar?

Magnezyum sitratın faydalarından bazıları aşağıda verilmiş ve magnezyum sitrat ne işe yarar sorusu detaylı bir biçimde cevaplanmaya çalışılmıştır. Magnezyumu sitrik asitle birleştiren bir besin takviyesi olan magnezyum sitrat, vücudun magnezyum seviyelerini arttırmak için faydalı bir araçtır. Bu önemli mineral, kas ve sinir aktivitesi, enerji üretimi ve kemik sağlığı gibi çok sayıda vücut fonksiyonunun ayrılmaz bir parçasıdır. Magnezyum sitrat temel rolünün ötesinde, hafif müshil etkisiyle bilinmektedir. Magnezyum sitrat bağırsaklara su çekerek ve dışkıyı yumuşatarak kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Bu bölümde, magnezyum sitratın çok yönlü faydalarını ve uygulamalarını keşfederek genel sağlık üzerindeki önemine ışık tutacağız.
 

 

Magna P Magnezyum Ve Vitamin B6 İçeren 
Takviye Edici Gıda 60 Kapsül 592 ₺

 
Vitafenix Magna P Magnezyum Takviyesi her kapsülde 30 mg magnezyum sitrat ile birlikte magnezyumun diğer formlarından malat, bisglisinat, taurat ve aktif B6 vitamini içermektedir.
 
 
 

 

Magnezyum Sitrat Kabızlığı Gidermeye Yardımcı Olabilir

Magnezyum sitrat çözeltileri, kabızlığın giderilmesinde faydalı etkili salin laksatifleridir. Magnezyum sitrat suyu bağırsağa çekerek müshil gibi davranarak atıkların vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Magnezyum sitrat ara sıra görülen kabızlığın giderilmesi için güvenli bir seçenek olarak kabul edilmektedir.
 
 

Magnezyum Sitrat Kan Basıncını Düşürmeye Yardımcı Olabilir

Magnezyum kan damarlarını gevşetmeye ve kan akışını iyileştirmeye yardımcı olarak kan basıncını düşürebilmektedir.
 
Hipertansiyon üzerine 2016 yılında yapılan, 34 randomize, çift-kör, plasebo kontrollü çalışma, ortalama üç ay boyunca günde ortalama 368 miligram dozda magnezyum takviyesinin, hipertansiyonu olan yetişkinlerde hem sistolik hem de diyastolik kan basıncını önemli ölçüde azalttığı göstermiştir.
 
Ek olarak, Ocak 2022'de FDA, magnezyum alımı ile yüksek tansiyon riskinin azalması arasındaki ilişki etrafında "nitelikli bir sağlık iddiasını" desteklemek için yeterli bilimsel kanıtın bulunduğunu belirledi.
 

Magnezyum Sitrat Tip 2 Diyabet Riskinin Azaltılmasına Yardımcı Olur

Magnezyum, glikoz metabolizmasında ve insülin duyarlılığında rol oynayarak tip 2 diyabet gelişme riskinin azaltılmasına faydalı olmaktadır.
 
Avrupa Beslenme Dergisi'nde 2020 yılında yapılan bir araştırma, yüksek miktarda magnezyum alımının tip 2 diyabet riskini azalttığını göstermektedir. Başka bir araştırma da, magnezyum takviyesinin tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolünü iyileştirdiğini ve yüksek diyabet riski taşıyan kişilerde kan şekeri ve insülin duyarlılığını iyileştirebileceğini göstermektedir.

 

Magnezyum Sitrat Daha İyi Uykuyu Destekleyebilir

Magnezyum, uyku kalitesiyle ilişkilidir; düşük magnezyum seviyelerine sahip kişiler daha kötü uyku kalitesine sahip iken, magnezyum miktarı yeterli olanlar daha iyi uyuma eğilimindedir. Dr. Schachter, bu durumu "Magnezyum, melatonin ve gama-aminobutirik asit (GABA) gibi gevşemeyi ve uykuyu destekleyen nörotransmiterlerin düzenlenmesinde rol oynar" diye açıklamaktadır.
 
Birkaç küçük çalışmanın 2021 meta-analizi, uykusuzluğa sahip yaşlı yetişkinlerde magnezyum takviyelerinin uyku kalitesi üzerindeki etkisini inceledi. Magnezyum alan kişilerin, almayanlara göre yaklaşık 16 dakika daha hızlı uykuya daldığı görüldü. Magnezyum aynı zamanda bu kişilerde uyku süresini de arttırdı ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi.
 
 

Magnezyum Sitrat Kaygıyı Azaltabilir

Çoğu çalışma magnezyumun beyin üzerinde sakinleştirici etkileri olduğuna ve kaygı belirtilerini azaltabileceğine inanmaktadır. Magnezyum takviyelerinin kaygı ve stres üzerindeki faydalarına ilişkin 2017 tarihli bir araştırmada, magnezyum takviyesinin adet öncesi sendromla ilgili kaygı da dahil olmak üzere hafif kaygıyı hafifletmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir. Ancak magnezyumun gerçekten kaygı üzerinde bir etkisinin olup olmadığının netleşmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç bulunmaktadır.
 

Magnezyum Sitrat Migreni Önlemeye Yardımcı Olabilir

Migren magnezyum eksikliği ile ilişkilidir ve magnezyum takviyesi bu baş ağrılarının sıklığını ve yoğunluğunu azaltmaya faydalı olabilir. 2016 yılında gerçekleştirilen bir çalışmada oral ve IV yol ile verilen magnezyum takviyesinin migrenin sıklığını ve yoğunluğunu önemli ölçüde azalttığını göstermiştir.
 
 

Magnezyum Sitrat Kemik Sağlığını İyileştirmeye Yardımcı Olabilir

Magnezyum, vücuttaki kalsiyum seviyelerini düzenlemeye yardımcı olduğundan kemik sağlığı için önemlidir. Az miktarda magnezyum alan kişilerin kemik mineral yoğunluğu daha düşük ve kemik kırılması riski daha yüksek olma eğilimindedir. Yapılan araştırmalar düzenli olarak magnezyum sitrat ve diğer magnezyum formlarının alınmasının kemik mineral yoğunluğunun arttırılması ve kırık riskinin azaltılmasına yardımcı olduğunu göstermektedir.

 

Magnezyum Sitrat Ne Zaman İçilir



Tüm magnezyum formları gibi magnezyum sitratın da gün içinde ne zaman içilmesinin en iyi sonuçları oluşturacağı tüketiciler tarafından merak edilmektedir. Magnezyum formları sağladıkları yararları en fazla hale getirebilmek için sabah ve gece alınabilecek şekilde tüketilmektedir. Magnezyum sitrat ın bir miktar yiyecekle birlikte sabah tüketilmesi en iyi sonuçları almanızı sağlayacaktır. Vitafenix' in ihtiyacınız olan farklı magnezyum formlarını sabah ve gece için ayrı kapsüllerde topladığı ürünü Magna P 'yi inceleyebilir ve hangi magnezyumu hangi saatte almanız gerektiği konusunu uzmanlara bırakabilirsiniz!