Sitikolin Nedir?
Sitikolin Nedir?
Sitikolin ne demek diye sorulduğunda beynimizde doğal olarak bulunan ve besleyici özelliğe sahip bir bileşen olarak tanımlayabiliriz. Fosfatidilkolin sentezi için gerekli olan sitikolin, bir pirofosfat köprüsü ile birbirine bağlanan bir kolin molekülü ve bir sitidin molekülünden oluşur. Fosfatidilkolin hücrelerimizi koruma görevine sahip olan hücre zarının en önemli yapılarından birisidir.
Cognizin Sitikolin Nedir?
Cognizin sitikolin tescilli bir marka olup etkinliği klinik çalışmalarla gösterilmiştir. Cognizin sitikolin zihinsel enerjiyi, odaklanmayı ve dikkati desteklemek için klinik olarak araştırılmıştır. Cognizin sitikolin kullanılarak yapılan bir klinik çalışmada, sağlıklı ve orta yaş kadınlarda, Cognizin sitikolin kullananların dikkat testlerinde daha az hata yaptıkları gözlenmiştir.
Sitikolin Ne İşe Yarar?
Sitikolin nedir ne işe yarar gibi sorular sitikolin hakkında en çok merak edilenler arasındadır. Beynimizin yapı taşı olduğu ve hücre zarını yenileme özelliğine sahip olduğu için sitikolinin vücudumuz için olmazsa olmazlar arasında olduğunu söyleyebiliriz. Sitikolinin en önemli fonksiyonu ise beynimizin sağlıklı çalışmasında önemli göreve sahip olan fosfatidilkolin üretimini artırmaktır. Ayrıca asetilkolin üretimini destekler. Asetilkolin, öğrenme mekanizmalarında görevlidir. Sitikolin aynı zamanda beyinde oksidatif stresi azaltır.
Sitikolin Takviyesi Ne İşe Yarar?
Sitikolin takviye olarak da sıkça tercih edilen bir maddedir. Sitikolin takviyesinin kullanılmasının en önemli nedenleri beyin hücre zarı onarımına katkıda bulunmak ve beyindeki ATP üretimini artırmaktır. Sitikolin Cognizin ile yapılan bir çalışmada 6 hafta boyunca 500 mg Cognizin sitikolin alan yetişkinlerde beyin enerjisinde ve beyin hücre zarı oluşumunda artış gözlenmiştir. Enerji artış oranı %13.6 olarak kaydedilirken hücre zarı oluşum oranı %26 oranında artmıştır.
Sitikolin Ne İçin Kullanılır?
Sitikolin ne için kullanılır sorusunun en öz cevabı dikkat ve odaklanmayı artırmaktır. Özellikle son yıllarda dikkat problemleri ve odaklanma sorunu daha da yaygın hale gelmiştir. Okul çağındaki çocuklarda sıkça görülen dikkat eksikliği durumlarında da sitikolin kullanımı tercih edilebilmektedir. Sınav dönemleri ve sunum stresi gibi konular göz önünde bulundurulduğunda sitikolinin bu noktadaki faydası da gözle görülmektedir.
Sitikolin Faydaları Nelerdir?
Sitikolin hakkında en çok merak edilen konulardan birisi de faydalarının ne olduğudur. Bilişsel fonksiyonlar denildiği zaman sitikolin başta gelen takviyelerden biridir. Sitikolin, oral yolla alındığı zaman vücudumuz tarafından hızla emilmektedir. Emildikten sonra bağırsak duvarında ve karaciğerde kolin ve sitidin olarak ayrıştırılır. Sitidin ve kolin ayrıştıktan sonra dolaşıma sistemine ulaşarak kan-beyin bariyerini geçer. Bu aşamadan sonra ise merkezi sinir sisteminde tekrar birleşerek sitikolini tekrar oluştururlar.
Sitikolin beynimizde doğal olarak bulunduğu ve beyni besleyen bir madde olmasıyla da ön plana çıkmaktadır. Buna ek olarak sitikolin faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:
- Beyin zarı hücrelerinin yenilenmesi ve hücre ölümlerinin önüne geçilmesi,
- Dikkati ve odaklanmayı artırması,
- Dikkat eksikliğine bağlı hataları azaltması,
- Hücre zarının önemli parçalarından olan fosfolipitlerin üretimini hızlandırma,
- Öğrenme mekanizmasında ciddi öneme sahip asetilkolin üretimini destekleme,
- Bazı nöronlarda hücresel enerji üretim mekanizması sorunları ve ATP azlığı olduğunda serbest yağ asidi birikmesi yaşanmaktadır. Serbest yağ asidi birikmesini azaltma,
- Hareket, dikkat ve diğer birçok işlevde görev alan dopamin nörotransmiterinin sentezini artırma,
- Oksidatif stresi düşürerek antioksidan özellik gösterme,
- Kan akışını hızlandırma,
- Beyin metabolizmasına katkıda bulunma
Bu faydalarının yanında sitikolinin yüksek dozlarda bile oldukça güvenli olduğu klinik çalışmalarla gösterilmiştir. Günlük 2000 mg’a kadar etkin ve güvenlidir.
Sitikolin Gıda Takviyesi Nasıl Kullanılır?
Sitikolin gıda takviyesinin nasıl kullanılması gerektiği de önemli ve merak edilen bir konudur. Sitikolin tablet veya kapsül formunda oral yolla alınabilen bir gıda takviyesidir. Emilim açısından bakıldığında kapsül formu daha verimlidir. Genellikle günde bir veya iki kapsül şeklinde aç karnına tüketilebilmektedir. Sitikolin takviyesinin günlük dozu yetişkinlerde 150 mg-2000 mg arasında değişiklik gösterebilmektedir. Sitikolin takviyesinin dozu ve kullanım şekli kişinin yaşına ve diğer farklı faktörlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Sizin için en doğru kullanım şeklini öğrenebilmeniz adına doktorunuza danışmanızı öneririz.
Sitikolin tek başına gıda takviyesi olmakla birlikte bilişsel fonksiyonları destekleyen diğer maddelerle birlikte de kombinasyonu yapabilmektedir. Özellikle bilişsel sağlık üzerine önermeleri FDA tarafından onaylanmış olan tek gıda takviyesi olan fosfatidilserin ile kullanıldığında yüksek derecede verimli bir beyin desteği sağlamaktadır.
Sitikolin Kullanımında Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Bir sitikolin gıda takviyesi kullanılırken “kullanımında nelere dikkat edilmelidir” veya “kullanılan diğer ilaçlarla bir etkileşimi var mıdır?” gibi sorular sorulabilmektedir. Sitikolinin diğer gıda takviyeleri ile de karşılaştırıldığında kullanım güvenliği oldukça yüksek bir takviyedir. Alındığı andan itibaren hızlı bir şekilde vücut tarafından metabolize edilir. Bununla birlikte toksisite seviyesi oldukça düşüktür.
Sitikolin kullanılırken dikkat edilmesi gereken durumlardan biri hamilelik ve emzirme dönemi diyebiliriz. Bununla birlikte 11 yaş altı çocuklarda kullanım için de dikkat edilmelidir. Bu gibi durumlarda kullanım için doktorunuza danışmalısınız.
Sitikolin Nelerde Bulunur?
Sitikolin nelerde var sorusunun birden fazla cevabı bulunmaktadır. Sitikolin, gıda takviyesi olarak alınabildiği gibi bazı besinlerde de bulunmaktadır. Sitikolin içeren besinleri şu şekilde listeleyebiliriz:
- Yumurta sarısı
- Et ürünleri
- Sakatat
- Soya fasulyesi
Özellikle yumurta kolin açısından oldukça zengin bir besindir. Ancak sitikolin ihtiyacı bazı durumlarda sadece besin ile karşılanamamaktadır. Bu durumlarda ise gıda takviyesi olarak alınması oldukça verimlidir.
Sitikolin Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Sitikolin gıda takviyesini kimler kullanamaz?
Sitikolin gıda takviyesini kimler kullanamaz sorusuna kesin bir yanıt vermek doğru olmayabilir. Sitikolin ile yapılan klinik çalışmalarda bariz bir yan etkiye rastlanmamıştır. Sitikolin gıda takviyesi kullanımında nadir de olsa mide veya bağırsak rahatsızlığı ve geçici baş ağrısı görülebilmektedir.
Tüm gıda takviyelerinde olduğu gibi hamilelik ve emzirme dönemi veya mevcutta kullandığınız ilaçlar var ise sitikolin gıda takviyesi kullanmadan önce doktorunuza sormanızı tavsiye ederiz. Bununla birlikte sitikolin takviyesinin çocuklarda kullanımı için de gerekli doz ayarlaması yapılmalıdır.
Sitikolin nedir ne işe yarar?
Sitikolin; sitidin ve kolin molekülünden oluşan ve beynimizde doğal olarak bulunan bir maddedir. Sitikolinin en önemli fonksiyonu ise beynimizin sağlıklı çalışmasına yarayan fosfatidillkolinin üretimini artırmasıdır. Sitikolin tek başına gıda takviyesi olarak alınabildiği gibi bazı maddeler ile birlikte kombine olduğu zaman da mental açıdan çok verimli olabilmektedir. Bu maddelere örnek olarak l-tirozin, fosfatidilserin, ginkgo biloba ekstresi ve B6 vitamini verebiliriz. Bu gibi kombinasyonlar aşağıdaki durumlar için tercih edilebilmektedirler:
- Konsantrasyonu artırma ve öğrenme fonksiyonlarının gelişmesi,
- Hafızanın güçlendirilmesi,
- Sınav ve sunum stresinin kontrol altına alınmasının sağlanması,
- Unutkanlık sorunun çözülmesi,
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavisinin desteklenmesi,
- Odaklanmanın artırılması,
- Alzheimer, demans gibi rahatsızlıklar için koruma sağlanması
Sitikolin hangi vitamin?
Gıda takviyelerinden bahsedildiği zaman ilk akla gelen kelime vitamindir. Bu nedenle sitikolin gıda takviyesi de vitaminlerle karıştırılabilmektedir. Sitikolin; sitozinin riboz şekeri ile bağlanmasıyla oluşan sitidin ve vücudumuz için çok önemli bir besin kaynağı olan kolinden meydana gelmektedir. Bu iki madde de vitamin olarak sınıflandırılmaz.
Sitikolin gıda takviyesi ne zaman içilir?
Sitikolin gıda takviyesinin ne zaman içileceği, kullanım şekli ve kullanım dozu tıpkı diğer gıda takviyelerinde olduğu gibi merak konusudur. Sitikolin gıda takviyesinin önerilen kullanım zamanı genellikle sabah aç karnınadır. Genellikle kapsül formunda tüketilen sitikolin gıda takviyesinin önerilen kullanım şekli ise günde bir veya iki kapsüldür. Bu doz kişinin yaşına ve sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Günlük 150 mg gibi bir kullanımın, kişinin mental performansını olumlu yönde etkilediği gözlenmiştir. Ek olarak fosfatidilserin gibi maddelerle birlikte kullanıldığı zaman hem uzun hem kısa vadede mental anlamda daha da efektif olduğunu söyleyebiliriz.
Referanslar
- Zweifler, R. M. (2002). Membrane stabilizer: citicoline. Current medical research and opinion, 18(sup2), s14-s17.
- Saver, J. L. (2008). Citicoline: update on a promising and widely available agent for neuroprotection and neurorepair. Rev Neurol Dis, 5(4), 167-177.
- https://www.drugs.com/npp/citicoline.html
- Silveri MM et al. Citicoline enhances frontal lobe bioenergetics as measured by phosphorus magnetic resonance spectroscopy. NMR Biomed. 2008;21(10):1066-75.
- Conant, R., & Schauss, A. G. (2004). Therapeutic applications of citicoline for stroke and cognitive dysfunction in the elderly: a review of the literature. Alternative medicine review, 9(1), 17-31.
- Erin, M., Allison, L., Julia, H., Toshikazu, K., Masahiko, M., Koji, M., ... & Deborah, Y. T. (2012). Improved attentional performance following citicoline administration in healthy adult women. Food and Nutrition Sciences, 2012.