Magnezyum Takviyesi Ne İşe Yarar? Ne Zaman Alınmalı - Vitafenix
Tüm siparişlerinizde kargo ücretsizdir
Sepetim
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır
Ara Toplam :
KDV (%1) :
Iskonto :
Kargo :
Toplam :
Sepet
Magnezyum Takviyesi Ne İşe Yarar? Ne Zaman Alınmalı - Vitafenix

15.03.2023


Magnezyum Takviyesi Ne İşe Yarar? Ne Zaman Alınmalı?

Magnezyum insan vücudunda en çok bulunan minerallerden birisidir. Magnezyum, enerji üretimi, protein ve nükleik asit sentezi, hücre bölünmesi, kas kasılması gibi birçok biyolojik olayda görev alır. [1] Magnezyum için vücudun olmazsa olmazlarından biri diyebiliriz. Bazı durumlarda besinlerden alınan magnezyum yeterli gelmeyebilir. Bu durumlarda vücuda magnezyum takviyesi almak en çok tercih yöntemlerden birisidir. Magnezyum takviyesi tablet, kapsül ve saşe gibi birçok formda olup, oral yolla alınabilmektedir.[2]
 
 

En iyi Magnezyum Takviyesi

 
Magnezyum gıda takviyesi isminin son dönemlerde fazlaca duyulmaya başlamasıyla birlikte “hangi magnezyum takviyesi kullanılmalı?” ve “en iyi magnezyum takviyesi hangisidir?” gibi soru işaretleri oluşabilir. Magnezyum takviyelerinin bilinen formları arasında şunlar sıralanabilir:
 
 
  • Magnezyum malat
  • Magnezyum taurat
  • Magzneyum sitrat
  • Magnezyum bisglisinat
  • Magnezyum oksit
  • Magnezyum treonat
 
Farklı magnezyum takviyesi formları, farklı amaçlara yönelik kullanılabilir. Magnezyum takviyelerini genel anlamda değerlendirdiğimiz zaman en çok dikkat edilmesi gereken kriterler için magnezyum formu ve vücut tarafından emilimi denilebilir. Magnezyum formları arasında en iyi emilim gösteren formlar magnezyum bisglisinat, magnezyum sitrat ve magnezyum taurattır. Magnezyum oksit ise yaklaşık %20’lik emilim ile en az emilen formudur. Aynı zamanda magnezyum takviyesinin tablet, kapsül veya saşe olarak kullanılması da farklılık gösterebilir. Fakat klinik deneyimlere göre en etkili magnezyum takviyesi formunun saşe ve kapsül form olduğu söylenebilir.
 
 
En iyi magnezyum takviyesi sorulduğu zaman Magna P’den bahsedebiliriz. Magna P sabah ve akşam için farklı magnezyum formlarını ayrı saşelerde sunan gıda takviyesidir. Sabah saşesi magnezyum malat, magnezyum sitrat ve magnezyum taurat içerirken gece saşesi ise magnezyum bisglisinat içerir. Bu sayede hem gündüz hem de gece metabolizmasına destek olmaktadır. İçerisinde bulunan aktif B6 vitamini sayesinde magnezyumun hücre içine geçişini kolaylaştırmaktadır. Aynı zamanda saşe formda olması nedeniyle yüksek emilime sahiptir. Kısaca Magna P için magnezyum takviyesi tavsiye edileceği zaman ilk akla gelen ürünlerden biridir diyebiliriz.
 
 

Magnezyum Takviyesi Ne İşe Yarar?

 
Magnezyum takviyesi ne işe yarar diye sorulduğunda bunun birden fazla cevabı vardır. Magnezyum insan vücudunda en çok bulunan minerallerden biri olduğundan dolayı, eksikliğinde birçok problem gözlenebilir. Özellikle kas ve kemik sağlığını korumak ve kan basıncının normal seyrini sürdürmesini sağlamak için vücuttaki magnezyumun eksik kalmaması önemlidir.[3]
 
 
Magnezyum, yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına da katkı sağladığı için takviye olarak alındığında gündelik yaşamda daha enerjik olmanızı sağlar. Bu tür takviyeler doktor kontrolü altında alındığında anlamlı ölçüde yaşam kalitesini artırmaktadır.
 

Magnezyum Takviyesi Ne Zaman Alınmalı?

 
Magnezyum takviyelerinin ne zaman alınacağı kullanılan magnezyum takviyesi formuna göre değişiklik gösterebilir. Magnezyumun malat, sitrat ve taurat formlarının sabah alınması gün içinde daha enerjik olunmasına katkıda bulunur. Buna ek olarak magnezyum bisglisinat içerdiği glisin ile gece, uykudan önce alındığında uyku kalitesinin artmasına yardımcı olur. Bitkisel magnezyum takviyesi içilirken aç veya tok karnına alınması da emilimi etkileyen bir faktördür. Magnezyum takviyesi almak, aç karnına yapıldığı zaman daha yüksek emilim elde edilir. Kronik bir sağlık probleminiz var ise magnezyum takviyesinin kullanım şekli ve kullanım dozu için doktorunuza danışmanız tavsiye edilir.
 
 
 
 
 
Magna P Magnezyum takviyesi aynı kutuda 30 sabah kapsülü ve 30 gece kapsülü içerir. Sabah kapsülünde magnezyum malat ve magnezyum sitrat gündüz metabolizmasına destek olurken gece kapsülünde magnezyum bisglisinat ve magnezyum taurat gece metabolizmasına katkı sağlar. Her iki kapsülde de bulunan aktif vitamin B6 magnezyumun hücre içine geçişini ve emilimini artırır.
 
 

Magnezyum Takviyesi Kaç Ay Kullanılır?

Magnezyum takviyesinin kaç ay kullanılacağı merak edilen sorular arasındadır. Magnezyum, vücudumuzun her zaman ihtiyaç duyduğu bir mineral olmasından dolayı eksik kalması durumunda ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Magnezyum eksikliğinde ortaya çıkabilecek problemleri şu şekilde sıralayabiliriz:
 

Bu nedenle magnezyum takviyesi kullanımı için belli bir süre vermek doğru olmayabilir. Vücutta magnezyum fazlalığı yaşandığında ise mide bulantısı, kusma, solunum problemleri ve baş dönmesi gibi problemler nadir de olsa görülebilmektedir.[4] Bu nedenle magnezyum takviyesi ve diğer bu tür takviyeler doktor kontrolünde alımalıdır ve takibi yapılmalıdır.
 

Magnezyum Takviyesi Faydaları

Kullanmaya başladığınız zaman vücudunuzda ve günlük yaşamınızda gözle görülür şekilde fark yaratan magnezyum takviyesinin birçok faydası bulunur. Magnezyum besin takviyesi faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz:[5]
 
 
  • Uyku kalitesinin artırır ve gece uykudan sık sık uyanma durumunu azaltır
  • Gün içerisinde daha enerjik olunmasını sağlar.
  • Hipertansiyon ve kalp hastalıkların önüne geçilmesine yardımcı olur.
  • Kalp krizi riskinin azaltılmasına katkıda bulunur.
  • Magnezyum eksikliğinden kaynaklanabilecek kas, boyun, eklem ağrısı ve sırt ağrılarını önler.
  • Çok fazla miktarda kalsiyum bulunması durumunda sinir hücrelerinin olumsuz yönde etkilenmesini engeller.
  • Kas kramplarında gözle görülür seviyede düşüş görünür.
 
Birçok rahatsızlığın çözümünde fazlaca katkısı bulunan magnezyum takviyesinin kullanım şekli ve kullanım dozu ihtiyaca göre değişiklik gösterebilmektedir.
 
 

Magnezyum Takviyesi Cilde Faydaları

 
Magnezyumun sağlığımıza katkı sunmasının yanı sıra cildimize de fayda sağladığı durumlar da vardır. Magnezyum, cildin genel görünümünü iyileştirmede etkili bir mineraldir. Detoksifikasyonda da görevli bir mineral olduğu için ciltte oluşan alerjiler için de önem arz etmektedir. Cilt tarafından emiliminden bahsettiğimizde ise sülfat formu etkilidir diyebiliriz. Özellikle de epsom tuzunun (magnezyum tuzunun) detoksifikasyonda etkisi vardır.[6]
 

Magnezyum Takviyesi Nasıl Alınır?

Magnezyum takviyesi nasıl alınır diye sorulduğu zaman buna oral yol cevabını verebiliriz. Magnezyum takviyesi tablet, kapsül ve saşe formlarında ve oral yol ile alınabilen bir takviyedir. Magnezyum takviyesi alırken maksimum etkisinden yaralanabilmek için vücut tarafından emiliminin yüksek olması gerekmektedir. Bu nedenle kullanılan magnezyum formuna göre alınacağı zaman ve açlık/tokluk durumu göz önünde bulundurulmalıdır.
 
 

Magnezyum Takviyesi Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

 
Magnezyum takviyesi alırken ve diğer tüm gıda takviyelerini kullanırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta mevcut bir sağlık probleminizin bulunup bulunmadığıdır. Özellikle ciddi bir böbrek rahatsızlığınız var ise hekiminize danışmanız çok önemlidir. Ek olarak bazı magnezyum formlarının kullanımında ishal gibi yan etkiler olabilmektedir. Bu gibi durumlarda takviye kullanımına bir süre ara verilmelidir.
 

Magnezyum Takviyesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Magnezyum takviyesi neye iyi gelir?

 
Magnezyum takviyesinin en çok etkisini gösterdiği durum için kas ve eklem ağrılarının giderilmesidir. Bu özelliği sayesinde sporcular tarafından sıkça tavsiye edilen bir takviye çeşididir. Genel olarak magnezyum takviyesi neye iyi gelir diye sorduğumuzda, aşağıda olduğu gibi yanıtlayabiliriz:
 
 
  • Kalp hastalıkları
  • Kalp krizi riski
  • Migren ağrıları
  • Astım
  • Diyabet
  • Panik atak
  • Anksiyete
 
Magnezyum takviyesinin iyi geldiği durumları incelediğimiz zaman, magnezyumu vücudumuzum olmazsa olmaz minerallerinden biri şeklinde konumlandırabiliriz.
 
 
Eklem ağrıları için magnezyum takviyesi düşünüyorsanız, en etkili formun seçimi önemlidir. Magnezyum, vücutta çeşitli biyolojik işlevler için gerekli bir mineraldir ve eklem sağlığına katkıda bulunabilir. Ancak, magnezyumun farklı formları farklı emilim oranlarına ve etkilere sahiptir. Eklem ağrıları için genellikle önerilen magnezyum formları şunlardır:
 
  • Magnezyum Sitrat: Vücut tarafından kolayca emilir ve kas gevşemesine yardımcı olabilir, bu da eklem ağrılarının azalmasına katkı sağlayabilir.
  • Magnezyum Glisinat: Magnezyum ve amino asit glisinin birleşimidir. Bu form, özellikle kas ve eklem ağrılarının hafifletilmesinde etkili olabilir ve mide tahrişine neden olma olasılığı daha düşüktür.
  • Magnezyum Malat: Magnezyum ve malik asidin kombinasyonudur. Fibromiyalji ve kronik ağrı durumlarında kullanımı önerilir ve eklem ağrıları için de faydalı olabilir.
 

Hangi magnezyum takviyesi alınmalı?

Magnezyum takviyesi alırken en önemli faktör emilebilirliktir. Magnezyumun vücutta işlev gösterebilmesi için vücut tarafından emilmesi gerekmektedir. Emilen magnezyum formları için ise magnezyum taurat, magnezyum sitrat, magnezyum malat, magnezyum bisglisinat ve magnezyum L-treonat diyebiliriz. Aynı zamanda magnezyum takviyesini formlarını kullanırken ihtiyaca yönelik şekilde hareket etmek önemlidir. Kas ağrısı, stres, uyku problemleri, PMS, diyabet ve fibromiyalji gibi rahatsızlıkları için farklı formlarda magnezyum takviyeleri tercih edilebilmektedir.
 

Magnezyum sürekli kullanılır mı?

Gıda takviyeleri kullanılırken en çok sorulan sorular; “ne kadar süre kullanılır?”, “sürekli kullanılır mı?” veya “ne kadar sürede etki gösterir?”. Birçok gıda takviyesinin aksine magnezyum takviyesi kullanım sürdürülebilirliği olan bir takviyedir. İnsan vücudunun bazı temel fonksiyonları yerine getirebilmesi için magnezyum mineraline ihtiyacı vardır.
 
 
Kabak çekirdeği, avokado ve kuru baklagiller gibi doğal magnezyum takviyesi sayılabilecek besinler yeterli miktarda alınmadığında magnezyum eksikliği oluşabilmektedir. Bu gibi durumlarda magnezyum gıda takviyesi kullanmanın önemi artmaktadır. Magnezyum takviyesinin tüm olumlu özelliklerine rağmen kullanmadan önce doktorunuzla iletişimde olmanızı tavsiye ederiz.

Magnezyum takviyesi kilo yapar mı?

Tüm gıda takviyelerinde olduğu gibi magnezyum takviyesinde de en çok merak edilen sorulardan birisi kilo aldırıp aldırmadığıdır. Magnezyum takviyesini kilo alımı ile direkt olarak bağdaştırmak doğru değildir fakat sindirim sistemine katkı sağladığından dolayı kilo kontrolüne dolaylı olarak da olsa pozitif bir etki yarattığını söyleyebiliriz.

 

--------

 

REFERANSLAR

  1. Schwalfenberg, G. K., & Genuis, S. J. (2017). The importance of magnesium in clinical healthcare. Scientifica, 2017.
  2. Vormann, J. (2003). Magnesium: nutrition and metabolism. Molecular aspects of medicine, 24(1-3), 27-37.
  3. Glasdam, S. M., Glasdam, S., & Peters, G. H. (2016). The importance of magnesium in the human body: a systematic literature review. Advances in clinical chemistry, 73, 169-193.
  4. Ajib, F. A., & Childress, J. M. (2021). Magnesium Toxicity. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.
  5. Faryadi, Q. (2012). The magnificent effect of magnesium to human health: a critical review. International Journal of Applied, 2(3), 118-126.
  6. https://drmelekvuslatozdogan.com/BlogDetay-MAGNEZYUM-EKSIKLIGI-VE-MAGNEZYUM-FORMLARI