Stres Geceleri Diş Gıcırdatmaya Neden Olabilir Mi? - Vitafenix
Tüm siparişlerinizde kargo ücretsizdir
Sepetim
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır
Ara Toplam :
KDV (%1) :
Iskonto :
Kargo :
Toplam :
Sepet
Stres Geceleri Diş Gıcırdatmaya Neden Olabilir Mi? - Vitafenix

13.11.2023


Stres Geceleri Diş Gıcırdatmaya Neden Olabilir Mi?

Diş gıcırdatma uzun zamandır bir stres belirtisi olarak görülmektedir, ancak stres ile bruksizm arasındaki gerçek tam bağlantının ne olduğu popüler bilim dünyasında nadiren konuşulan bir konudur.

Bruksizmin belirtilerini yaşamaya başlıyorsanız ya da stresin genel olarak uykunuzu nasıl etkileyeceğinden endişeleniyorsanız, makalemizde bu konuların cevaplarını bulabilirsiniz.

Bu yazıda, stresin gece diş gıcırdatmasına nasıl yol açabileceğine ve bruksizmle ilişkili stresi yönetmenin en iyi yollarından bazılarına daha yakından bakacağız.

Bruksizm ve stres arasındaki ilişki

Bruksizmin birçok nedeni olabilmesine rağmen, çeşitli çalışmalar, stres ve kaygıyı yaşayan yetişkinlerde kendiliğinden bildirilen bruksizmin görülme sıklığının arttığını göstermiştir. Stresin direkt olarak diş gıcırdatmaya neden olup olmadığı konusunda hala net bilgiler olmasa da, bu iki durumun birbiriyle bağlantılı olduğuna dair kanıtlar bulunmaktadır.

Bruksizm (diş gıcırdatma) ve stres arasındaki ilişkiye dair çeşitli açıklamalar bulunmaktadır. İşte en yaygın olanlardan ikisi:

Savaş ya da kaç tepkisi

Stres zamanlarında insanlar gözbebeklerinin genişlemesi, daha hızlı nefes alma ve en önemlisi kasların gerilmesi gibi fiziksel değişiklikler sergilerler.

Günümüzde strese nadiren eskiden yaşanılan bir tür yırtıcı hayvanla karşılaşma gibi olaylar neden olmaktayken, hala kortizol gibi hormonlar ve sempatik sinir sistemimizin aktivasyonu vücudumuzu harekete hazır hale getirmek için çalışmaktadır.

Tıpkı başka yerlerde olduğu gibi, çenenizdeki kaslar, strese tepki olarak savaş ya da kaç tepkisinin bir parçası olarak gerilebilir ve dişlerinizi gıcırdatmanıza neden olabilir.

Kalitesiz uyku

Stresin uykuya dalmayı zorlaştırdığı ve uykunuzun genel kalitesini düşürdüğü yaygın olarak bilinmektedir. Aynı şekilde, kalitesiz uyku almanın geceleri diş gıcırdatma (bruksizm) yaşama olasılığını artırabileceğini gösteren kanıtlar da vardır.

2016'da yapılan bir araştırma, uyku sırasındaki çoğu diş gıcırdatma bruksizm epizodunun REM dışı uykunun hafif evrelerinde meydana geldiğini ve diş gıcırdatma epizotlarının yalnızca %10'undan azının REM sırasında meydana geldiğini buldu. REM uykusu, çocuklarda hafızanın korunmasına, duygusal işlemeye ve sağlıklı beyin gelişimine yardımcı olan uyku döngüsünün oldukça önemli bir aşamasıdır.

REM uykusu, uykunun son aşaması olduğundan ve stres, kişinin sağlıklı ve düzenli bir şekilde REM uykusuna ulaşmasını engelleyebildiğinden, stresin neden olduğu düşük kaliteli uykunun, gece diş gıcırdatmayla ilgili daha belirgin sorunlara nasıl yol açabileceğini görmek kolaydır.

Strese kaynaklı diş gıcırdatma problemi nasıl kontrol altına alınır?

Artan stresin diş gıcırdatmayı (bruksizm) nasıl yoğunlaştırdığını artık anladığımıza göre, işte stresi yönetmenin ve strese bağlı uyku koşullarının etkilerini hafifletmenin kanıtlanmış en etkili yollarından birkaçı.

Daha fazla egzersiz

Sayısız diğer yaygın sağlık sorunlarına olan yararlarının yanında stresle mücadele etmenin en iyi yollarından biri daha fazla egzersiz yapmaktır.

Birçok çalışma, düzenli egzersizin insanların ruh sağlığı ve stresle baş etme yeteneği üzerinde olumlu etkileri olduğunu göstermiştir. Örneğin, 2020 yılında 185 öğrenciyi kapsayan bir çalışma, haftada yalnızca 2 gün aerobik egzersizi yapmanın, katılımcıların algılanan stresinde önemli bir azalmaya yol açtığını göstermiştir. Dahası, aşırı hareketsiz bir yaşam tarzının stresi ve uyku bozukluklarını artırabileceğini gösteren kanıtlar giderek artmaktadır.

Yoğun bir programa egzersiz düzenini sığdırmak zor olsa da, yürümek veya bisiklete binmek kadar hafif bir aktivite olsa bile egzersize daha fazla zaman ayırmak, stres seviyelerini düzenlemek için mucizevi bir etki yaratabilir. Vahşi doğa terapisi, zihinsel sağlık sorunlarına çözüm bulmakta zorlanan gençler için harikalar yarattığı kanıtlanmış özel bir macera terapisi türüdür. Genellikle doğadaki ıssız alanlarda, çoğu zaman kentsel ortamlardan uzakta gerçekleşir. Gruplar genellikle uzun bir süre boyunca açık havada tutulur. Bu tür terapi, doğada vakit geçirerek, fiziksel aktivitelere katılarak bireylerin stresini yok etmeye yardımcı olur ve sonuç olarak strese bağlı bruksizm riskini azaltmanın mükemmel bir yoludur.

Ekran karşısında geçen sürenizi sınırlayın

Akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve diğer cihazlar artık yaşamın evrensel bir parçası, ancak bunları aşırı kullanmak büyük bir stres kaynağı olabilir.

2010'lu yıllardan bu yana, aşırı telefon kullanımı ile artan stres, kaygı ve diğer zihinsel sağlık sorunları arasındaki ilişkiyi vurgulayan birçok çalışma yapılmıştır.

Genel olarak ekranların aşırı kullanımı, uzun süredir düşük kaliteli uykuyla da ilişkilendiriliyor; bunun da stresi ve bruksizm gibi semptomları şiddetlendirdiği biliniyor.

Stres kaynaklı bruksizm diş gıcırdatma problemi yaşayan çoğu insan normal ekran başında kalma süresini kısaltmanın diş gıcırdatma üstüne faydasını görebilmektedir.

Telefonunuzu yatak odanızın dışında tutmak veya belirli zaman tüketen uygulamalara zaman sınırlamaları koymak gibi kendinize kurallar koymak, ekran süresini kısaltmaya başlamanın ve daha iyi bir uyku kalitesini teşvik etmenin harika bir yolu olabilir. Buradan sonra, kitap okumak gibi telefonunuzun kullanımını gerektirmeyen yeni hobiler denemek isteyebilirsiniz. Düzenli meditasyon yapmak da stres yönetiminin başarılı yollarından biridir.

Her gün gördüğümüz ilk ve son şeyin telefonlarımız olduğu bir dünyada, kendinizi telefondan ayırmak zor olabilir. Bununla birlikte, biraz öz kontrole sahip olan birçok kişi, bunun uyku döngüsünü ve genel sağlıklarını büyük ölçüde iyileştirdiğini görecektir.

Profesyonel yardım alın

Son olarak, zihinsel sağlığınız için profesyonel yardım istemek, bruksizmin temelindeki stresle mücadele etmek için mükemmel bir çözümdür.

Bu, daha önce zihinsel sağlıklarını aktif olarak ele almamış insanlar için göz korkutucu bir olasılık olabilir. Bununla birlikte, 2020'de kabaca on kişiden birinin zihinsel sağlıkları için bir tür danışmanlık veya tedavi aldığını, zihinsel sağlığın tartışılması konusundaki damgalamanın her yıl azaldığını hatırlamak önemlidir.

Kısa, ara sıra yapılan seanslardan, çevrimiçi danışmanlık hizmetlerine ve zihinsel sağlık rehabilitasyon merkezinde kalmaya kadar, insanların stres, kaygı ve bruksizmi şiddetlendirebilecek diğer durumlarla başa çıkmalarına yardımcı olacak çok çeşitli profesyonel tedavi seçenekleri vardır.

Uykuyla ilişkili bruksizm nedeniyle diş çürümesini tedavi etmenize ve önlemenize yardımcı olabilecek tıbbı uzmanları ve diş hekimleri de vardır. Sizin için doğru tedavi türünü seçmek biraz deneme yanılma gerektirebilir, ancak bunu bir kez bulduğunuzda, öğreneceğiniz içgörüler ve kişisel bakım teknikleri hem uyku kalitenize hem de genel sağlığınıza büyük faydalar sağlayabilir.

Sonuç

Stresin ortaya çıkardığı veya şiddetlendirdiği bruksizm, bunu yaşayanlar için bir dizi ilgili sağlık sorununa neden olabilir ve günümüzde çok yaygın görülen bir sorundur.

Strese bağlı diş gıcırdatma (bruksizm) yaşıyorsanız, bu yazının sizin bu durumu daha iyi anlamanızı sağladığını ve bunu yönetmek için işe yarayan bir yol bulmanıza yardımcı olduğunu umuyoruz.