Sonbahar Aylarında D Vitamini Alımının Önemi - Vitafenix
Tüm siparişlerinizde kargo ücretsizdir
Sepetim
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır
Ara Toplam :
KDV (%1) :
Iskonto :
Kargo :
Toplam :
Sepet
Sonbahar Aylarında D Vitamini Alımının Önemi - Vitafenix

28.09.2023


Sonbahar Aylarında D Vitamini Alımının Önemi

Su ve oksijen diğer önemli etkenlerin yanında vitaminler ve mineraller de normal vücut fonksiyonunun korunmasında kritik rol oynamaktadır. Sağlıklı kalmak için ihtiyaç duyduğumuz on üç temel vitaminden D vitamini özellikle sonbahar ve kış mevsimlerinde daha da önem kazanmaktadır.

Esas olarak tükettiğimiz gıdalardan aldığımız diğer vitaminlerden farklı olarak, D vitamini genellikle güneşe maruz kalma yoluyla üretilir (bu nedenle onu “güneş ışığı vitamini” olarak da biliyor olabilirsiniz). Ancak sadece açık havada olmak ve güneşlenmek yeterli D vitamini seviyesine sahip olduğumuzu anlamına gelmez. Aslında, dünya çapında tahminen bir milyar insanda D vitamini düzeylerinin yetersiz miktarlarda olduğu düşünülmektedir.

Bu nedenle, kalsiyumu emilimine ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmemize yardımcı olan temel besin maddesi olan D vitamini hakkında mümkün olduğunca çok şey anlayarak soğuk aylara hazırlanmanızı öneriyoruz:

D vitamini düzeyleri sonbahar ve kış aylarında neden düşebilir?

Güneşe maruz kalma, doğal D vitamini üretiminde önemli bir bileşendir. Cildimizdeki melanin düzeyine bağlı olarak haftada birkaç kez en az 10-30 dakika güneş ışığı almayı hedeflemeliyiz. (Daha koyu tende bir cildiniz varsa, uygun D vitamini seviyelerini üretmek için daha fazla güneşe maruz kalmanız gerekebilir.)

Doğal olarak sonbahar ve kış aylarında güneş ışığına erişimimiz azalmakta. Günlerin kısalması, kapalı mekanlarda daha fazla zaman geçirmek için değişen yaşam tarzları ve olumsuz hava koşulları, güneşe maruz kalmanın azalmasının ve bunun sonucunda da D vitamini düzeylerinin azalmasının nedenleridir.

Ancak D vitamini seviyelerinizin düşmesi sonbahar ve kış sezonunda büyük riskleri beraberinde getirebilmektedir. Okula dönüş sezonunda düşük sıcaklıklar ve artan patojen maruziyeti, istikrarsız sağlık koşullarına ve hastalıklara yatkınlığa yol açabilir. Bu dönemde uygun düzeyde D vitamini sağlamanın neden her zamankinden daha önemli olduğunu açıklayalım:

D vitamini ve bağışıklık sistemi nasıl bağlantılıdır?


D vitamini başka hiçbir vitaminin yerine getiremeyeceği bazı görevlere sahiptir. Vücudumuzun kalsiyumu emmesine yardımcı olan tek vitamindir. Kalsiyum, kemiklerimizin güçlü ve esnek kalmasına yardımcı olan, kolay kemik hasarına ve kırılmasına neden olabilecek kırılganlığı önleyen bir mineraldir. Vücudunuzda sağlıklı miktarda kalsiyum olsa bile vücudumuz yeterli D vitamini düzeyi olmadan bu kalsiyumun özelliklerinden yararlanamaz.

Bu nedenle D vitamini eksikliği kemik sağlığının bozulmasına ve D vitamini eksikliğinin kemiklerin zayıflamasına neden olduğu bir hastalık olan osteomalazi gibi durumlara yol açabilir. Daha ciddi d vitamini eksikliği vakalarında, bu durum kemiklerin aşırı kırılgan hale gelmesine neden olan osteoporoza yol açabilir.Osteoporoz kemiklerin sadece eğilme veya hafif bir düşme nedeniyle kolayca kırılabilmesine neden olur.

D vitamini eksikliği inflamatuar hastalık riskini artırabilir

Çalışmalar, D vitamini eksikliğinin daha yüksek seviyelerde iltihap biyobelirteçlerle ilişkili olduğunu bulmuştur. Başka bir deyişle yetersiz D vitamini düzeyleri kronik inflamasyon riskini arttırabilmektedir.

Vücudumuz kronik inflamasyonla karşılaştığında, bağışıklık tepkisinin bozulması riskimizi artırırız. Kronik inflamasyon vücudumuzun sürekli yüksek alarm durumuna geçmesine neden olur ve bağışıklık sistemimiz sağlıklı dokulara saldırmaya başlayabilir. Bu, bazı kanserler, kalp krizi ve daha fazlası gibi ciddi sağlık sorunlarının riskini artırır.

D vitamini bağışıklık sisteminin desteklenmesinde hayati bir rol oynar

Her sonbahar ve kış mevsiminde binlerce insan grip ve soğuk algınlığı nedeniyle hastalanıyor. Ancak bu sezona hazırlanmanın en iyi yollarından biri, güçlü bir bağışıklık sistemini korumak için çok önemli olan uygun D vitamini seviyelerini sağlamaktır.

Bunun nedeni D vitamininin bağışıklık sistemlerimizin aktivasyonu için hayati önem taşımasıdır. D vitamininin yeterli seviyeleri olmadan vücudumuz enfeksiyonlarla savaşamaz. Ek olarak D vitamini, sağlıklı bir solunum sistemini destekleyerek bağışıklık sistemimizi güçlendirir, sizi soğuk algınlığı, bronşit, grip ve daha fazlasından uzak tutar.

D vitamini ayrıca solunum yolu enfeksiyonlarının yaygın olduğu mevsimde gerekli olan güçlü akciğerleri de destekler.

Uygun D vitamini seviyelerine nasıl ulaşabilirim?

Kış aylarında güneşe maruz kalmanın azalması nedeniyle D vitamini düzeylerinin düşme olasılığı daha yüksektir. Neyse ki bu eşsiz vitaminin alımını artırmanın başka yolları da var. Aşağıdaki yaklaşımlarla D vitamini seviyelerinizi artırabilirsiniz:

  • Takviye edilmiş süt. Hiç kemiklerinizin güçlenmesine yardımcı olmak için süt içmeniz söylendi mi? Bu temelsiz bir öneri değil. Güçlendirilmiş süt, vücudunuzdaki D vitamini alımını desteklemek için ilave vitaminler (A ve D3) içerir.
  • Somon ve ton balığı. Suşi severler, bu sizin için. Bu yağlı balıklar lezzetli ve temel D vitamini kaynakları olabilir ve aynı zamanda omega-3 ve protein gibi diğer hayati besinleri de içerir.
  • Yumurtalar. Yumurta, düzenli D vitamini tüketimini öğünlerinize dahil etmenin en çok yönlü ve en kolay yollarından biridir. Ancak sarısında D vitamini bulunduğundan yemeğinizi hazırlarken yumurtanın hiçbir kısmını atlamamaya dikkat edin.
  • Mantarlar. Bazı mantarlar (istiridye mantarları gibi) D vitamini açısından zengindir ve bitki bazlı beslenmeye sahip olanlar için popüler et alternatifi görevi görmektedir.
  • D vitamini takviyeleri. Takviyeler, günlük yaşam tarzınıza dikkatli vitamin tüketimini dahil etmenin doğrudan bir yoludur. Vitafenix D3K2 takviyeleri, vücudunuz tarafından yüksek oranda emilmesi için D vitamininin biyoaktif formu olan D3 ve kabak çekirdeği yağı ile formüle edilmiştir.

Vücudunuzun Neye İhtiyaç Duyduğunu Anlayın

Sağlıklı bir bağışıklık sistemini korumak yıl boyu devam etmesi gereken bir süreçtir ve mevsimler değiştikçe bazı durumlarda takviye tüketimine odaklanma şeklinizi değiştirmeniz gerekebilir. Bu özellikle D vitamini için geçerlidir, bu nedenle düzenli olarak güneşe maruz kalma durumundaki değişikliklere dikkat etmeyi unutmayın. Ancak güneşte kalmayı tercih ediyorsanız, dışarı çıkmadan önce mutlaka güneş kremi sürmeniz gerektiğini unutmayın. Güneş koruyucunun D vitamini üretimini engellemesi pek mümkün değildir ancak cilt kanseri riskini önemli ölçüde azaltabilir.

Sonbahar, kış mevsimlerine hazırlanırken vücudunuzun ihtiyacına uyum sağlayarak ve yeterli D vitamini alarak sağlıklı kalın!