D Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Nasıl Önlenir? - Vitafenix
Tüm siparişlerinizde kargo ücretsizdir
Sepetim
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır
Ara Toplam :
KDV (%1) :
Iskonto :
Kargo :
Toplam :
Sepet
D Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Nasıl Önlenir? - Vitafenix

04.05.2023


D Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Nasıl Önlenir?

Besin ögeleri, vücut fonksiyonlarının sağlıklı şekilde sürdürülebilmesi için gerekli olan temel bileşenlerin başında yer almaktadır. Proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler ve mineraller olmak üzere sınıflara ayrılan besin ögelerinin her biri farklı işlevlerden sorumludur. Vitamin ve mineraller, mikro besin ögeleridir. Protein, yağ ve karbonhidratlar ise makro besin ögeleri olarak adlandırılmaktadır.

Vücut tarafından üretilebilen D vitamini, güneş ışınlarının ciltte bulunan bir kimyasalın kalsiferol (aktif bir vitamin türü) forma dönüşmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda besinler aracılığı ile alınması da mümkündür. Ancak yetersiz alımı sonucunda D vitamini eksikliği sorunu ortaya çıkmaktadır. Belirtilerinin ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:

  1. Vücutta genel bir ağrı hissinin oluşması,
  2. Gün içerisinde sürekli olarak halsiz ve güçsüz hissedilmesi,
  3. Yürümekte güçlük çekilmesi,
  4. Kemiklerde genel ve yaygın bir ağrının hissedilmesi,
  5. Saçlarda dökülme sorunun başlaması,
  6. Depresyon ve isteksizlik hissedilmesi,
  7. Uykuya dalmakta güçlük çekilmesi,
  8. Sık tekrarlayan baş ağrısı şikayeti,
  9. Ruh halinin değişken olması,
  10. Aşırı terleme sorununun görülmesi,
  11. Göz altlarında morlukların oluşması,
  12. Sürekli olarak üşüme hissinin oluşması,
  13. Kilo kaybında zorluk yaşanmasıdır.

Vitamin eksikliğinin önlenmesi için mutlaka yeterli güneş ışığının alınması ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi gerekmektedir. Bu nedenle haftada 2 ila 3 gün kadar uygun saatlerde yüz, kollar, eller ve bacakların güneş ışığı almasına izin verilmelidir. Fazla D vitamini vücut yağlarında depolanmaktadır. Bu sayede ihtiyaç duyulması halinde yağ dokuları tarafından serbest bırakılabilmektedir.

D Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

D grubu vitaminler, ergokalsiferol (D2 vitamini) ve kolekalsiferol (D3 vitamini) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. D2 vitamini özellikle yağlı balıklar, yumurta sarısı, karaciğer ve bitkisel gıdalarda zengin olarak bulunmaktadır. D3 vitamini ise hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. Aynı zamanda güneş ışınlarının cilde nüfuzu sonrasında da sentezlenebilmektedir. Ancak kullanılabilir hale gelmesi için öncelikle böbrekler ve karaciğer tarafından metabolize edilmesi gerekmektedir.

Bu vitamin grubunun yetersiz alınması sonucunda birçok ciddi sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle gerekli durumlarda takviye edici gıdaların tüketimi tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda uzman bir doktorun önerisi ve onayı ile D vitamini takviyesi alınması da gerekebilmektedir. Ancak bu takviyelerin bilinçsiz kullanımı sonucunda vücudun ihtiyacından daha fazla tüketim söz konusu olabileceği nedeniyle kusma, ani kilo kayıpları, kabızlık, algıda bozulma ve yorgunluk gibi şikayetler ortaya çıkabilmektedir.

D Vitamini ve Güneş Işığı Sağlığımız İçin Neden Önemli?

Kemik oluşumu ve sağlığını desteklemekten sorumlu olan bir vitamin grubu olan D vitamini, kalsiyumun emilim gösterebilmesini sağlamaktadır. D grubunun dışında kalan vitaminlerin kalsiyum emilimi için görevi bulunmadığından alınan kalsiyumun kemiklere ulaştırılması ve fonksiyonlarını yerine getirmesi mümkün olmamaktadır. Bu nedenle hem güneş ışınları hem de besinler aracılığı ile yeterli D grubu vitamini alımına özen gösterilmesi gerekmektedir.

Yeterli güneş ışığı alan cilt dokularında bir kimyasal, aktif bir vitamin türü olan kalsiferol forma dönüşmektedir. Bu durum sonucunda ise ciltte D vitamini üretimi ve sentezi başlamaktadır. Bu nedenle güneş ışığı, yeterli vitamin alımının sağlanması ve işlevlerin yerini getirilmesi açısından oldukça önem taşımaktadır. 

Güneş Işığına Maruz Kalmanın Zararları Nelerdir?

Güneş ışınlarına doğrudan ve uzun süreli maruz kalmak, sağlık üzerinde sayısız zarara neden olmaktadır. Bu zararların en yaygın karşılaşılanlarını ise kısaca şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Cilt lekelerinin oluşması,
  • Erken yaşlardan itibaren kırışıklık sorununun görülmesi,
  • Farklı derecelerde güneş yanıklarının oluşması,
  • Kabuklu lezyonlar şeklinde görülen ve cilt kanserine dönüşebilen solar keratoz oluşması,
  • Ciltte çil oluşumlarının meydana gelmesi,
  • Solar keratoz sorununun dudaklarda görülmesi ile ortaya çıkan çiftçi dudağı sorununun oluşması,
  • Kanayan kabuk görünümlü nodüllerle meydana gelen skuamoz hücre kanseri oluşması,
  • Güneş çarpması semptomlarının ortaya çıkması,
  • Gözlerin korunmaması halinde katarakt oluşmasıdır. 

Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için özellikle ışınların dik geldiği öğle saatlerinde maruz kalınmaması büyük bir önem taşımaktadır. Bu nedenle güneş gözlüğü, şapka ve mutlaka UV koruma etkisi bulunan koruyucu kremlerin kullanılması gerekmektedir.

D Vitamini Takviyeleri Ne Zaman Nasıl Kullanılmalıdır?

Eksiklik belirtilerinin ortaya çıktığı ya da yapılan kan tahlili sonucunda değerlerin düşük olduğu görüldüğünde vitamin takviyeleri kullanılmalıdır. Bu takviyeler; kas içi enjeksiyon ampulleri, oral yolla kullanılan damlalar ya da kapsül formda kullanılabilmektedir. Kullanılacak olan doz ve miktar ise mutlaka uzman bir doktor tarafından, kişinin ihtiyaçlarına uygun olacak şekilde belirlenmelidir.

Vitafenix D3K2, kabak çekirdeği yağı ile desteklenen formülü ile vücudun günlük D ve K vitamini ihtiyacını karşılamaktadır. Dünyada ilk kez D3K2 vitaminlerini kabak çekirdeği yağı ile buluşturan Vitafenix, damla formu sayesinde kolaylıkla kullanılabilmektedir.

Vitafenix D3K2, 11 yaş ve üzeri bireylerin kullanımı için uygun bir takviye edici gıdadır. Tercihen her gün yağlı bir öğünün ardından 1 damla kullanılması önerilmektedir. Takviye edici gıdalar normal beslenmenin yerine geçmediğinden tavsiye edilen günlük alım dozunun aşılmaması gerekmektedir.

D Vitamini ve Depresyon Arasındaki İlişki Nedir?

D grubu vitamin grubunun eksikliğinin en büyük belirtileri arasında depresyon semptomları da yer almaktadır. Bu durumun sebebi henüz kesin olarak kanıtlanmış olmasa da özellikle kış depresyonu ve vitamin eksikliği arasında bir bağlantı olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle depresyonda olan kişilerin beslenme programları düzenlemeleri ve mümkün oldukça kapalı alanlarda kalmaktan kaçınmaları önerilmektedir.

Depresyona giren kişilerin beslenme, sosyallik ve egzersiz gibi eylemlerden kaçınmaları beklenen bir durumdur. Ancak bu durum, vitamin eksikliğini de beraberinde getirmektedir. Bunun sonucunda ise depresyon semptomlarının daha şiddetli hale gelmesi kaçınılmaz olmaktadır. Bu nedenle uzman bir hekim önerisi ile vitamin takviyesi alınması tavsiye edilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

  1. D vitamini ne zaman alınmalı?

D vitamini, yağda çözünmektedir. Bu nedenle kahvaltıdan yaklaşık olarak yarım saat sonrasında alınması tavsiye edilmektedir.

  1. D vitamini eksikliği nedir?

Vücutta bulunan vitamin seviyelerinin yetersiz olması durumu, D vitamini eksikliği olarak adlandırılmaktadır. Bu durum sonucunda ise depresyon, bağışıklık sisteminin zayıflaması, saç dökülmeleri ve kronik yorgunluk gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.

  1. D vitamini nedir? D3, D2 vitamini nelerde bulunur?

Vücuda alınan kalsiyumun işlenebilmesi ve kemik sağlığının korunabilmesi gibi sayısız görevi bulunan D vitamini, mikro besin ögelerinden biridir. D2 ve D3 olmak üzere iki çeşidi bulunan bu vitamin grubu; yumurta sarısı, hayvansal gıdalar, bitkisel besinler, karaciğer, yağlı balıklar ve güneş ışığından alınabilmektedir.