Kabak Çekirdeği Yağı Nedir ve Ne İşe Yarar? - Vitafenix
Tüm siparişlerinizde kargo ücretsizdir
Sepetim
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır
Ara Toplam :
KDV (%1) :
Iskonto :
Kargo :
Toplam :
Sepet
Kabak Çekirdeği Yağı Nedir ve Ne İşe Yarar? - Vitafenix

04.05.2023


Kabak Çekirdeği Yağı Nedir ve Ne İşe Yarar?

Kabak çekirdeği yağı, soğuk sıkım ve pres yöntemleri ile hazırlanabilen bitkisel bir yağ türüdür. Pres yöntemi ile hazırlamak için öncelikle kabak çekirdekleri kabuklarından ayrılmaktadır. Ardından 10 ila 15 dakika kadar, yaklaşık 150 C derece fırında kızartılmaktadır. Daha sonrasında kızaran çekirdekler preslenerek yağı ayrıştırılmakta ve süzülmektedir. Şişeleme işlemi sonrasında yağ, kullanıma hazır hale gelmektedir.

Üretim aşamasında soğuk sıkım tekniği kullanılmaktadır. Bu yöntemde kabak çekirdekleri düşük sıcaklıkta preslenmekte ve yağ çıkarılmaktadır. Elde edilen yağ, süzülerek taneli yapısından ayrılmaktadır. Yağ, dinlenme süresinin ardından kullanıma hazır hale gelmektedir. İşlemin ardından ortaya çıkan yağ son derece yüksek kaliteye sahip olurken besin maddeleri korunmaktadır. Soğuk sıkım yönteminin en önemli avantajı, sıcak sıkım yönteminin aksine yağdaki besin maddelerini muhafaza etmesidir.

Soğuk sıkım yöntemi ile üretildiğinden daha iyi bir tat ve aroma sunmaktadır. Ayrıca daha uzun bir raf ömrüne sahip olduğundan besin maddelerini uzun bir dönem muhafaza etmektedir. Tüm bu özellikler soğuk sıkım kabak çekirdeği yağını, ısıl işlem görmüş diğer yağlardan farklı kılmaktadır.

Kabak çekirdeği yağı kullanımı ile birçok farklı yararın elde edilmesi mümkündür. Bu nedenle hem yemeklere ilave edilerek hem de doğrudan kullanımı oldukça yaygındır. Kabak çekirdeği yağı faydası ve yararları ise kısaca şu şekilde sıralanabilmektedir:


  1. Cilt yenilenmesinin sağlanması,
  2. Hücre zarlarının korunması,
  3. Yaşlanma belirtileri ve cilt lekelerinin önlenmesi,
  4. İyi huylu prostat büyümesinden korunulması,
  5. Demir ihtiyacının karşılanması,
  6. Damar sertliğinin önlenmesi,
  7. Tenyadan korunulması,
  8. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi,
  9. Cildin nemlendirilmesi,
  10. Kan dolaşımının düzenlenmesi,
  11. Kemik erimesi görülme riskinin azaltılması,
  12. Böbrek sağlığının korunması,
  13. Saç dökülmelerinin giderilmesi,
  14. İltihap oluşumunun önlenmesidir.

Bu ürünün besin değeri hayli yüksek olsa da mutlaka ölçülü bir şekilde kullanılmalıdır. Aksi halde kilo artışı ve kilo kontrolünün sağlanmasında zorluk çekilmesi gibi istenmeyen durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Kabak Çekirdeği Yağı Nerede Kullanılır?

Kabak çekirdeği yağı, yiyeceklere karıştırılarak ya da cilt emilimi aracılığı ile kullanılabilmektedir. Özellikle soslarda, çorbalarda ve salatalarda kullanımı oldukça yaygındır. Yüksek ısıda pişirmeye uygun olan bu yağ, diğer bitkisel yağ türleri ile karıştırılarak yemeklerde de kullanılabilmektedir. Ancak dileyen kişiler bir tatlı kaşığı kadar yağı doğrudan ya da bir bardak suyla karıştırarak da tüketebilmektedir.

Cilt ve saç bakımında sıklıkla kullanılan ürünler arasında yer alan bu yağın, cildi nemlendirmek, saçları güçlendirmek ve kepek oluşumunu engellemek gibi etkileri bulunmaktadır. Ayrıca nemlendirici, losyon, şampuan ve saç kremi gibi kozmetik ürünlerin bileşenlerinde de bulunmaktadır. Bu nedenle kabak çekirdeği yağının cilde faydaları kanıtlanmış şekilde memnuniyet sağlamaktadır.

Kabak Çekirdeği Yağı Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kabak çekirdeği yağı kullananlar, mutlaka bu ürünün yararları ve zararları hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Bu yağın kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesi, kalp sağlığının desteklenmesi, prostat sağlığının korunması, saç ve cildin daha sağlıklı hale gelmesi gibi faydaları bulunmaktadır. Aynı zamanda antioksidan ve Omega-6 yönünden de oldukça zengin bir besin kaynağıdır.

Bu ürünü kullanırken mutlaka ölçüye dikkat edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda alerji riski bulunan kişilerin bu ürünü kullanmamaları da önerilmektedir. Kalori açısından zengin bir yağ olduğu için düzenli ve ölçüsüz kullanımı sonucunda kilo alınması kaçınılmaz bir hal almaktadır.

Kabak Çekirdeği Yağı ile Saç Bakımı Nasıl Yapılır?

Saçların güçlenmesi ve parlaklığının artırılması için kabak çekirdeği yağı kullanımı tercih edilebilmektedir. Bunun için yaklaşık bir çorba kaşığı kadar yağı, saç derisine ve tellerine masaj yaparak uygulamak gerekmektedir. İyice yedirdikten sonrasında ise bone takarak 30 dakika kadar bekletilmelidir. Ardından normal şampuanla yıkanarak iyice durulanmalıdır.

Bu yağı içeren bir saç kremi kullanarak saç sağlığının korunması mümkün olmaktadır. Kremi saç uçlarına uygulayarak 5-10 dakika bekletmek ve ardından durulamak gerekmektedir. Bu işlemin haftada 1-2 kez yapılması, saçların daha sağlıklı ve parlak görünmesini sağlamaktadır. Ancak, herhangi bir alerji durumu varsa ya da saç derisi yağlı ise kullanmadan öncesinde mutlaka bir uzmana danışılması önerilmektedir.

Kabak Çekirdeği Yağı Cilt Sağlığı İçin Nasıl Kullanılır?

Cilt bakımı yapmak tercih edilebilen kabak çekirdeği yağı için öncelikle cilt temizlenmelidir. Sonrasında yağ, parmak uçlarıyla nazikçe masaj yaparak cilde sürülmelidir. Bu sayede etkili bir nemlendirme işleminin yapılması mümkün olmaktadır. Dileyen kişiler, kullandıkları nemlendirici ürünlerin içerisine yeterli ölçüde yağ damlatarak da uygulama yapabilmektedir.

Yağın gece kullanımı daha uygun görülmektedir. Gece boyunca cilde nüfuz eden yağ, nemlendirme ve yenileme gibi etkiler sağlamaktadır. Birkaç damla yağı, kil ya da yulaf ezmesi karıştırarak hazırlanan maskelerin de hafta 1-2 kez uygulanması etkili sonuçlar doğurmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

  1. Kabak çekirdeği yağı yüze faydaları nelerdir?

Soğuk sıkım yöntemi ile elde edilen bu yağ, yüzde oluşan kızarıklık ve tahrişleri azaltmaktadır. Aynı zamanda cildin daha genç ve sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlamaktadır.

  1. Kabak çekirdeği yağı kullananlar memnun kalıyor mu?

Kabak çekirdeği yağını kullananlar; ciltlerinin daha nemli, daha genç ve daha sağlıklı göründüğünü söylemektedir. Aynı zamanda saçların gözle görülür biçimde daha güçlü ve parlak olduğunu fark ettikleri için genellikle memnun kalmaktadırlar.

  1. Kabak çekirdeği yağı ne işe yarar?

Kabak çekirdeğinin soğuk sıkım yöntemi ile işlem görmesi sonucunda elde edilen bu yağ; cilt, saç ve genel sağlık durumu için çok sayıda fayda sağlayan doğal bir üründür. Özellikle kalp, böbrek ve prostat sağlığının korunması için önerilmektedir.