Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedir, Nedenleri Nelerdir? Nasıl Geçer? - Vitafenix
Tüm siparişlerinizde kargo ücretsizdir
Sepetim
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır
Ara Toplam :
KDV (%1) :
Iskonto :
Kargo :
Toplam :
Sepet
Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedir, Nedenleri Nelerdir? Nasıl Geçer? - Vitafenix

10.10.2023


Gerilim Tipi Baş Ağrısı Nedir, Nedenleri Nelerdir? Nasıl Geçer?

Gerilim tipi baş ağrısı, genellikle başın etrafında sıkı bir bant baskı uyguluyormuş hissi ile tanımlanan hafif ila orta şiddette ağrıya neden olur. Gerilim tipi baş ağrısı en sık görülen baş ağrısı türüdür ancak gerilim tipi baş ağrısının nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır.

Gerilim tipi baş ağrısı için tedavi yöntemleri mevcuttur. Gerilim tipi baş ağrısının kontrol altında tutulması genellikle sağlıklı alışkanlıkların takip edilmesi, etkili ilaç dışı tedavi yaklaşımları ve uygun ilaçların birlikte kullanılması ile sağlanmaktadır.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Belirtileri

Gerilim tipi baş ağrısının belirtileri şunlardır:

  • Donuk, ağır baş ağrısı.
  • Alında veya başın yanlarında, arkasında gerginlik veya baskı hissi.
  • Saçlı deri, boyun ve omuz kaslarında hassasiyet.
Gerilim tipi baş ağrıları epizodik ve kronik olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır.

Epizodik gerilim tipi baş ağrıları

Epizodik gerilim tipi baş ağrıları 30 dakikadan bir haftaya kadar sürebilir. Sık sık epizodik gerilim tipi baş ağrıları en az üç ay boyunca ayda 15 günden az meydana gelir. Bu tip baş ağrısı kronikleşebilir.

Kronik gerilim tipi baş ağrıları

Bu tip gerilim tipi baş ağrısı saatlerce sürer ve sürekli hale gelebilir. Kronik gerilim tipi baş ağrıları en az üç ay boyunca ayda 15 veya daha fazla gün ortaya çıkar.

Gerilim tipi baş ağrıları ve migren

Gerilim tipi baş ağrılarını migrenden ayırmak zor olabilir. Ve eğer sık sık epizodik gerilim tipi baş ağrılarınız varsa, migreniniz de olabilir.

Ancak migrenin bazı türlerinden farklı olarak gerilim tipi baş ağrıları genellikle parlak noktalar veya ışık parlamaları görme gibi görsel rahatsızlıklarla ilişkili değildir. Gerilim tipi baş ağrısı olan kişiler genellikle baş ağrısıyla birlikte bulantı veya kusma da yaşamazlar. Fiziksel aktivite migren ağrısını kötüleştirme eğiliminde olsa da gerilim tipi baş ağrısı ağrısının belirtilerini kötüleştirmez. Bazen ışığa veya sese hassasiyetle birlikte gerilim tipi baş ağrısı ortaya çıkar ancak bu belirti yaygın değildir.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Varlığında Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Gerilim tipi baş ağrılarının tedavisi için haftada iki defadan fazla ilaç almanız gerekiyorsa bir doktora başvurun. Ayrıca gerilim tipi baş ağrıları hayat kalitenizi ve günlük performansınızı etkiliyorsa da bir uzmanı görmeye karar verebilirsiniz.

Geçmişte baş ağrısı geçmişiniz olsa bile yaşadığınız baş ağrısının şekli değişirse doktorunuza başvurun. Bazen baş ağrıları ciddi bir tıbbi durumdan kaynaklanabilir. Bunlar, bir beyin tümörünü veya anevrizma olarak bilinen zayıflamış bir kan damarının yırtılmasını içerebilir.

Ne zaman acil yardım aranmalı

Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz acil yardım alın:

  • Ani gelişen, çok ağır bir baş ağrısı.
  • Ateş, ense sertliği, zihinsel karışıklık, nöbetler, çift görme, halsizlik, uyuşukluk veya konuşma güçlüğü ile birlikte gelişen baş ağrısı.
  • Kafa travması sonrası gittikçe kötüleşen baş ağrısı.


Gerilim Tipi Baş Ağrısı Neden Olur?

Gerilim tipi baş ağrılarının nedeni bilinmemektedir. Geçmişte uzmanlar gerilim tipi baş ağrılarının yüz, boyun ve saçlı derideki kas kasılmalarından kaynaklandığını düşünüyorlardı. Kas kasılmalarının duyguların, gerginliğin veya stresin bir sonucunda oluştuğu düşünülmekteydi. Ancak araştırmalar kas kasılmasının gerilim tipi baş ağrılarına neden olmadığını öne sürmektedir.

En yaygın teori, gerilim tipi baş ağrısı olan kişilerin ağrıya karşı duyarlılığının arttığıdır. Gerilim tipi baş ağrılarının yaygın bir belirtisi olan kas hassasiyeti, bu hassaslaşmış ağrı sisteminden kaynaklanabilir.

Gerilim Tipi Baş Ağrısını Ne Tetikler?


Stres, gerilim tipi baş ağrılarının en sık görülen tetikleyicisidir.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Riskini Arttıran Faktörler

Çoğu insan hayatının bir noktasında gerilim tipi baş ağrısı yaşar. Bununla birlikte, bazı araştırmalar kadınların sık aralıklarla epizodik gerilim tipi baş ağrıları ve kronik gerilim tipi baş ağrıları yaşama olasılığının daha yüksek olduğunu bulmuştur. Yaş da gerilim tipi baş ağrısı gelişiminde rol oynamaktadır. Bir çalışma, epizodik gerilim tipi baş ağrılarının 40'lı yaşlarındaki insanları etkileme olasılığının daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Tedavi Edilmezse?

Gerilim tipi baş ağrıları çok yaygın olduğu ve uzun sürebildiği için özellikle kronikleştikleri durumlarda iş verimliliği ve yaşam kalitesi üzerinde etkili olabilir. Sık görülen baş ağrısı, aktivitelere katılmayı zorlaştırabilir. Tedavi edilmediğinde gerilim tipi baş ağrıları işten uzak kalmanıza veya işte kötü performans göstermenize neden olabilir. 


Gerilim Tipi Baş Ağrıları Önlenebilir Mi?

Düzenli egzersiz yapmak gerilim tipi baş ağrılarını önlemeye yardımcı olabilir. Diğer bazı yöntemler de gerilim tipi baş ağrısı belirtilerini yönetmede size yardımcı olabilir:

  • Biyogeribildirim eğitimi. Bu eğitim size ağrıyı azaltmaya yardımcı olan belirli vücut tepkilerini kontrol etmeyi öğretir. Bir cihaz kas gerginliğinizi, kalp atış hızınızı ve kan basıncınızı izler ve size geri bildirim verir. Daha sonra kas gerginliğini nasıl azaltacağınızı, kalp atış hızınızı ve nefesinizi nasıl yavaşlatacağınızı öğreneceksiniz.
  • Bilişsel davranışçı terapi. Bu tür konuşma terapisi stresi yönetmeyi öğrenmenize yardımcı olabilir. Bunu yapmak daha az veya daha az ağrılı baş ağrılarına sahip olmanıza yardımcı olabilir.
  • Diğer rahatlama teknikleri. Rahatlamanıza yardımcı olan her şey baş ağrınıza da iyi gelebilir. Buna derin nefes alma, yoga, meditasyon ve ilerleyici kas gevşemesi dahildir. Bu yöntemleri derslerde veya evde kitaplardan veya uygulamalardan yararlanarak öğrenebilirsiniz.

Araştırmalar, ayrıca magnezyum takviyelerinin gerilim tipi baş ağrılarının sıklığını ve şiddetini potansiyel olarak azaltabileceğini ve bu yaygın ağrılardan kurtulmak isteyenler için umut verici bir yol sunduğunu öne sürmektedir. Magnezyumun baş ağrısına neden olan kimyasallar ve baş bölgesindeki damarların tonusunu düzenleyerek baş ağrısı oluşumunun engellenmesinde rol oynadığı düşünülmektedir.

Stres yönetimiyle birlikte ilaç kullanmak, gerilim tipi baş ağrılarınızı azaltmada herhangi bir tedaviden daha etkili olabilir.

Ayrıca sağlıklı bir yaşam tarzı da gerilim tipi baş ağrılarını önlemeye yardımcı olabilir:

  • Yeterli miktarda uyuyun
  • Sigara içmeyin
  • Fiziksel olarak aktif kalın.
  • Dengeli beslenin
  • Bolca su için
  • Alkol, kafein ve şekeri sınırlayın.