Baş Ağrısına Ne İyi Gelir? Baş Ağrısı Nedenleri - Vitafenix
Tüm siparişlerinizde kargo ücretsizdir
Sepetim
Sepetinizde ürün bulunmamaktadır
Ara Toplam :
KDV (%1) :
Iskonto :
Kargo :
Toplam :
Sepet
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir? Baş Ağrısı Nedenleri - Vitafenix

08.09.2023


Baş Ağrısına Ne İyi Gelir? Baş Ağrısı Nedenleri


İster zonklama halinde ister gelip geçici olsun, baş ağrıları hayat kalitesini büyük ölçüde etkileyebilen bir problemdir. Baş ağrıları sizin hayatınızı yavaşlatabilir, hatta bazı aktivitelere katılımınızı tamamen durdurabilir.

Baş ağrısının çeşitli türleri vardır ve hangi tür baş ağrısı yaşadığınızı bilmek, baş ağrısının etkili bir şekilde tedavi edilmesinin ilk adımı olabilir. Ayrıca sağlıklı alışkanlıklara sahip olmak, baş ağrısı riskinizi önlemede veya en aza indirmede önemlidir.

Her baş ağrısı aynı değildir. Doğru tedaviyi seçmek ve gelecekte bunları önlemek için yaşadığınız baş ağrısının türünü belirlemek önemlidir.

Baş Ağrısı Tipleri

Gerilim tipi baş ağrıları

Gerilim baş ağrıları en sık görülen baş ağrısı türüdür. Bunlar normal, 'gündelik' baş ağrıları olarak nitelendirdiğimiz baş ağrılarıdır. Kişi bu tip ağrıyı sanki baş bölgesinin etrafına sıkı bir bant gerilmiş gibi başın her iki tarafını da etkileyen sürekli bir ağrı olarak tanımlayabilir.

Normalde gerilim tipi baş ağrıları günlük aktivitelerinizi engelleyecek kadar şiddetli değildir. Genellikle 30 dakikadan ile birkaç saat aralığında sürerler, ancak bazı gerilim tipi baş ağrıları birkaç gün de sürebilir.

Gerilim tipi baş ağrısı nedenleri

Bu tür baş ağrılarının kesin nedeni belirsizdir ancak gerilim baş ağrılarının aşağıdaki gibi nedenlerle bağlantılı olduğu düşünülmektedir:

  • Stres
  • Kötü postür
  • Düzenli beslenmemek, öğün atlamak
  • Yeterli miktarda su içmemek

Gerilim baş ağrısı nasıl tedavi edilir?

Gerilim tipi baş ağrıları genellikle parasetamol ve ibuprofen gibi basit ağrı kesicilerle tedavi edilebilir. Yaşam tarzı değişiklikleri de gerilim tipi baş ağrısını kontrol altına almaya yardımcı olabilir, örneğin:

  • Düzenli uyumak
  • Stresi azaltmak
  • Yeterli miktarda su tüketmek

Migren

Migren tipi baş ağrısı, gerilim tipi baş ağrılarına göre daha az görülür. Genellikle başın ön veya yan tarafında şiddetli, zonklayan bir ağrı şeklinde hissedilir. Bazı kişilerde ayrıca aşağıdaki gibi başka belirtiler de görülür:

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Işığa veya sese karşı artan hassasiyet
Migren baş ağrıları normal günlük aktivitelerinizi gerçekleştirmenizi engelleyebilir. Migren tipi baş ağrısı genellikle en az birkaç saat sürer. Bazı insanlarda ise migren ağrıları kişiyi günlerce yatakta tutacak kadar ağır sonuçlar oluşturmaktadır.

Migren Baş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğu kişide migren baş ağrısı reçetesiz satılan ilaçlar ile tedavi edebilir.

Migreniniz şiddetliyse doktorunuzun size daha güçlü ilaçlar vermesi gerekebilir. Bu ilaçlar migren baş ağrısını hafifletebilir ve önleyebilir.

Küme baş ağrıları

Küme baş ağrıları nadir görülen bir baş ağrısı türüdür. Yılın aynı zamanlarında bir veya iki ay boyunca kümeler halinde ortaya çıkarlar.

Küme baş ağrıları dayanılmaz derecede acı vericidir. Bir göz çevresinde yoğun ağrıya neden olurlar ve sıklıkla başka semptomlarla birlikte ortaya çıkarlar:

  • Gözde sulanma veya kırmızı gözler
  • Burun tıkanıklığı veya burun akıntısı
Eczaneden alabileceğiniz reçetesiz ilaçlar genellikle küme baş ağrısının semptomlarını hafifletmez. Doktorunuz ağrıyı hafifletmek ve daha sonraki atakları önlemeye yardımcı olmak için özel tedaviler önerebilir.

İlaç kullanımı kaynaklı baş ağrıları

Bazı baş ağrıları belirli bir ilacı almanın yan etkisidir. Sık baş ağrısı, çok fazla ağrı kesici alınmasından da kaynaklanabilir. Buna ağrı kesici veya aşırı ilaç kullanımına bağlı baş ağrısı denir.

Aşırı ilaç kullanımına bağlı baş ağrısı, buna neden olan ağrı kesicileri almayı bıraktığınızda genellikle birkaç hafta içinde iyileşir. Ancak ağrı, iyileşmeye başlamadan önce birkaç gün daha kötüleşebilir.

Hormon kaynaklı baş ağrıları

Kadınlarda baş ağrısı genellikle hormonlardan kaynaklanır ve birçok kadın regl dönemleriyle baş ağrıları arasında bir bağlantı olduğunu fark eder. Kombine doğum kontrol hapı, menopoz ve hamilelik de potansiyel baş ağrısı tetikleyicilerdir.

Adet döngünüzle ilişkili oluşan baş ağrılarının azaltılmasına şu şekilde yardımcı olabilirsiniz:

  • Stres seviyenizi azaltmak
  • Düzenli bir uyku düzenine sahip olmak
  • Öğün kaçırmadan düzenli beslenmek

Baş Ağrısının Diğer Nedenleri

Baş ağrısının nedenleri ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere başka kaynaklardan da olabilir:

  • Çok fazla alkol içmek
  • Kafa travması veya beyin sarsıntısı
  • Soğuk algınlığı veya grip
  • Temporomandibular bozukluklar – 'çiğneme' kaslarını ve alt çene ile kafatasının tabanı arasındaki eklemleri etkileyen problemler
  • Sinüzit – sinüslerin astarının iltihabı
  • Karbonmonoksit zehirlenmesi
  • Uyku apnesi – uyku sırasında boğaz duvarlarının gevşeyip daraldığı, normal nefes almayı kesintiye uğratan bir durum


Baş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Baş ağrısı tedavisinde iki ana yaklaşım vardır: Migren atağı meydana geldiğinde tedavi edilmesi (akut tedaviler) ve atakların meydana gelmesini durdurmak veya şiddetini azaltmak için düzenli koruyucu tedaviler.

Bunların hiçbiri her durumda tek başına işe yaramayacaktır ve daha şiddetli baş ağrısı olan kişilerin çoğunun, en iyi sonuçları elde etmek için ikisinin bir kombinasyonunu alması gerekecektir.

Magnezyum

Magnezyum kimyasal elementlerden biridir ve vücudun kimyasında hayati bir rol oynar. Sağlıklı bir diyet magnezyum içerir ve günlük aktiviteler için ihtiyaç duyduğumuz kadarını sağlamalıdır. Diyetimizdeki doğal magnezyum kaynakları yapraklı sebzeler, baharatlar, kuruyemişler, tahıllar, kahve, kakao ve çaydan gelir.

Mevcut tüm takviyeler arasında en çok araştırılanı magnezyumdur. Araştırmalar, güçlü baş ağrıları yaşayan hastalarının magnezyum eksikliği yaşayabileceğini ve ataklar sırasında beyindeki magnezyum seviyelerinin düşük olabileceğini göstermiştir. Magnezyum takviyeleri bu dengeyi yeniden sağlayabilir ve baş ağrısı ataklarını önlemeye yardımcı olabilir. Sonuçları görmek için en az üç ila dört ay boyunca magnezyum alınması gerekli olabilir.

Hastalara magnezyum takviyesi verilen üç araştırmanın ikisinde, magnezyum takviyelerinin hastaların hastalarının baş ağrılarının sayı ve şiddetinin azalmasına fayda sağladığını göstermiştir. Bir fayda gösteremeyen çalışmada ise kullanılan magnezyum preparatının vücut tarafından yeterince emilmemesi nedeniyle bu sonucu oluşturduğunu düşündürmektedir.

Magnezyumun özellikle adet migreni, günlük baş ağrıları ve özellikle auralı migrende potansiyel olarak yararlı olduğuna işaret etmektedir.

Başarılı araştırma çalışmalarında günlük 600 mg magnezyum sitrat dozu kullanıldı. Bu oldukça iyi emilen bir preparattır, ancak tüm magnezyum tuzlarında ishal riski vardır. İshale yatkın olduğunuzu düşünüyorsanız, daha düşük bir dozla başlayıp yavaş yavaş 600 mg'a veya yan etki yaratmayan maksimum doza kadar yükselmeye değer. Magnezyum sitratın ishale neden olma olasılığı magnezyum oksitten daha az olduğundan takviyenizdeki etiketi kontrol edin.

Riboflavin (B2 vitamini)

B2 vitamini olarak da bilinen riboflavin birçok gıdada bulunur. Kırmızı kan hücresi oluşumuna ve nefes almaya, antikor üretimine yardımcı olur ve insan büyümesini, üremesini düzenler. Sağlıklı cilt, tırnaklar, saç büyümesi ve tiroid aktivitesi de dahil olmak üzere genel sağlık için gereklidir.

Riboflavin yağsız etlerde, yumurtalarda, baklagillerde, kuruyemişlerde, yeşil yapraklı sebzelerde ve süt ürünlerinde doğal olarak bulunur. Ekmekler ve tahıllar da sıklıkla riboflavin ile zenginleştirilir.

Baş ağrısı tedavisinde tek başına riboflavin'i inceleyen tek bir araştırma çalışması bulunmaktadır. Bu çalışma üç ay boyunca günde 400 mg'lık doz alanların yarısından biraz fazlasının migrende yüzde 50 veya daha fazla bir azalma yaşadığını, baş ağrısı günlerinin hem sıklığında hem de sayısında bir azalma olduğunu bildirmektedir.